MUZEUL DE ARTA - sectia Muzeului Regiunii Portilor de Fier

Localitatea: DROBETA TURNU SEVERIN
Adresa: Str. Rahovei, nr. 3, Drobeta Turnu Severin
Telefon: 0252/317377
Conducere: Sef sectie Dr. Maria Balaceanu
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-II-m-A-10200Scurtă descriere

Cladirea Muzeului de Arta

Rafinamentul si somptuozitatea interioarelor sunt valentele care îi confera alura unui palat. Decoruri în stucaturi baroce si Arta 1900, lambriuri sculptate în lemn de stejar cu frize aurite, sunt completate, într-o alaturare echilibrata, de picturi murale, mozaicuri de oglinzi si vitralii. Cristalul venetian în glasvanduri si oglinzi dau un surplus de bogatie. Maretie, chiar monumentalitate primeste prin prezenta scarii interioare  si a coloanelor cu capiteluri compozite. Pentru eclerajul nocturn am ales bogate candelabre în stil baroc sau arta 1900, lucrate din bronz aurit si cristal de Venetia . Mobilier baroc, stil Ludovic al XV - lea si Ludovic al XVI-lea, sobe de teracota italiana, dau intimitate si caldura. Luminatoarele cu vitralii de la etaj aduc un plus de poezie si mister, astfel încât nimic sa nu lipseasca unui spatiu vrajit pentru întâlnirea spiritelor înalte ale marilor plasticienii români prezenti în colectiile muzeale.

 Theodor Aman, Grigorescu, Sava Hentia, Misu Popp, sunt câteva dintre numele prestigioase din arta sec. XIX.

Este însa bine reprezentat fenomenul plastic al sec. al XX-lea. Simezele muzeului etaleaza numeroase lucrari, unele chiar capodopere, semnate de mari nume precum Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Sirato, Stoenescu, Iser, Ressu. Pentru ca paleta sa fie nu numai diversificata ci si întregita, li se alatura, într-o polemica cromatica, portrete, compozitii, naturi moarte sau peisaje din creatia altor personalitati ale artei românesti - Baesu, Steriade, Darascu, Luchian, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Stefan Popescu, Iorgulescu-Yor, Vânatoru. Avangarda artei noastre este si ea bine reprezentata de Victor Brauner, Mihailescu, Hans Herman. Nu lipsesc nici exponentii artei postbelice - Ciucurencu, Ciupe, Catargi, Tuculescu, Musceleanu, Corneliu Baba.

Aproape o suta de lucrari semnate de pictorul mehedintean Ghiata sporesc valentele patrimoniului artistic al muzeului.

 Se poate adauga segmentul feminin al artei prin Rodica Maniu, Micahela Eleuteriade, Lucia Dem. Balacescu, Magdalena Radulescu, Margareta Sterian.

Prin prezenta volumetrica a sculpturilor în marmora, piatra, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazar, Lucaci, se completeaza colectiile muzeului severinean.

 Icoane si arta decorativa religioasa, arta brâncoveneasca, tapiserii si arta decorativa moderna si contemporana sunt alte domenii care contureaza dimensiunile reale ale bogatiei spatiului vrajit .

In curtea muzeului se gaseste si statuia lui Constantin Anghel, un mare sculptor severinean de anvergura mondiala.

Scurt istoric

Una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu, asezata in centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, care adaposteste Muzeul de Arta "Gheorghe Anghel", este revendicata din nou de catre fostii proprietari. Impozanta cladire cu o arhitectura aparte a fost construita de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate si mai renumite de pe aceste meleaguri. Prin raptul comunist din 1948, proprietarii au fost deposedati de micul palat, ce devenea atunci pentru cativa ani sediul Securitatii. Pe unul dintre peretii imobilului se afla o placa de marmura ce aminteste trecatorilor de suferintele indurate aici de cei ce erau catalogati ca "dusmani ai poporului".

Dupa 1971, cladirea a intrat in proprietatea gospodariei PCR, fiind amenajata ca resedinta a cuplului Nicolae si Elena Ceausescu, iar din 1990 ea a intrat in patrimoniul Ministerului Culturii.
 

Prin HOTARIREA NR. 115 DIN 7 FEBRUARIE 1990 privind aplicarea Decretului-lege nr.30/1990 in legatura cu trecerea patrimoniului partidului comunist roman in proprietatea statului, imobilul in cauza este preluat de noile autoritati.

11. Vila - casa de oaspeti Drobeta-Turnu Severin, str. Rahovei nr. 3, fost muzeu

 
Odata cu aparitia legilor proprietatii, doamna Elena Carol din Ploiesti , in calitate de urmas al fostilor proprietari, a formulat in perioada 1990-2004 doua notificari ce vizau micul palat, in baza carora a primit  despagubire in bani, renuntand la revendicarea in natura. 

 In momentul de fata actiunea in instanta este inchisa, proprietarul imobilului fiind Consiliul Judetean Mehedinti.Bijuterii Deosebite

Ultima actualizare: 01.04.2016
» Lista completă