Biserica ,, Sfantul Nicolae ,, si ,,Pogorarea Sfantului Duh,,, Jirov

Localitatea: Jirov
Adresa: sat Jirov, com. Corcova, nr.313
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-II-m-B-10354

Scurtă descriere

Pisania pictata  din pridvor, cu litere chirilice, are urmatorul text:

 

,, ACEASTA SFINT SIDUMNEZAASC BISRICA CESAPRAZAN(U)ASTE HRAMUL SFINTULUI NICOLAE SISFINTULUI NICODIM SA UZIDIT TOT PRIN KELTUALA SIOSTENEALA LOGOFATULUI MILCU CONDESCU SICU AJUTORU TUTULOR MOSNENILOR IN ZILELE PREAOSFINTIEI SALE EPISCOPUL NOSTRU NEOFIT L(A) AN 1883. SIIARASI SAU ZIGRAVIT TOT PRIN KELTUIALA....,,

 

Restul inscriptiei s-a pierdut, dar se regaseste in repertoriul pisaniilor bisericilor din Tara Romaneasca, realizat de N.Iorga, unde este precizata si data sfintirii – 30 iulie 1835.

,, ZUGRAVI CONSTANDIN, DIMITRIU ,,. Tot atunci a fost construit si un turn clopotnita spre vest de sfantul lacas.

 

Biserica a fost reparata in 1890, cand s-a consolidat soclul si s-au marit ferestrele; in 1932 cand a fost acoperita cu tabla; in 1984 s-a electrificat si in 1988 cand a fost intocmit un proiect de consolidare si reabilitare. Lucrarile s-au realizat prin osteneala parintelui Stefan Camenita intre anii 1990 si 1994.

 

Arhitectura:

 

Biserica are plan dreptunghiular, fara turla, cu absida altarului rotunjita la interior si cu sapte laturi la exterior.

Este compusa din altar, naos, pronaos si pridvor deschis cu patru coloane pe fatada de vest si coloane angajate pe fata de est. Fatadele au brau incadrat de zimti, deasupra ferestrelor si o cornise simpla la partea superioara.

 

Dimensiunile bisericii:

 

17,50 m/ 7m. Bolta naosuluise ridica la 6,42m.

 

In momentul de fata s-au obtinut avizele  de la MCPN pentru lucrari de consolidare-restaurare a picturii murale, urmand sa se identifice o solutie privind finantarea acestor lucrari.Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Acces pe DN 67 A, Strehaia - Brosteni. La 1 km vest de halta CFR Jirov.
Bijuterii Deosebite

Ultima actualizare: 01.04.2016
» Lista completă