EPISCOPIA SEVERINULUI SI STREHAIEI

Localitatea: TURNU SEVERIN
Adresa: Str. I Gh. Bibicescu, Nr.6
Telefon: O252/333049
Fax: 0252/333039
Conducere: INALT PREA SFINTIA SA NICODIM
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-II-m-B-10139

Scurtă descriere

Istoric imobil

 

 Cladirea, notata cu C1, este un obiectiv semnificativ al orasului, fiind situata in centrul municipiului, iar din punct de vedere urbanistic este plasata in UTR 1, conform Planului Urbanistic General aprobat prin hotatrarea Consiliului Local nr. 219-2010. A fost construita intre anii 1929-1931 cu regim de inaltime Spatial +P+E, prin Autorizatia de constructie nr. 1897/21.03.1929.

 Cladirea a fost construita din initiativa si pe cheltuiala Bancii Nationale a Romaniei, pentru infiintarea unei filiale la Drobeta-Turnu Severin. Pentru constructa bancii au fost cumparate o cladire si un teren de la mosierul severinean Costache Burileanu, la initiativa guvernatorului Dimitrie I. Burileanu, planurile purtand semnatura arhitectilor C. Trandafirescu  si Radu Dudeanu de executie ocupandu-se antreprenorul Darini.

          Imobilul a avut ca destinatie initiala un sediu de banca la parter si locuinte de serviciu la etaj, pentru personalul Sucursalei BNR din Drobeta Turnu Severin.

  

   Cladirea a suferit modificari si imbunatatiri  datorate necesitatilor functionale care le-a avut pe parcursul anilor. La nivelul subsolului se observa o serie de consolidari .

           Pana in anul 1994, la parterul cladirii a functionat sediu Bancii Nationale, sucursala Drobeta Turnu Severin, iar la etaj, a functionat Sucursala Bancii de Investitie.

 In anul 1995, Banca Nationala a preluat si etajul si a fost nevoie de recompartimentari care nu au afectat cladirea din punct de vedere structural.

 In anul 1995, prin Autorizatia nr. 153-17.05.1995 si in urma expertizarii tehnice a prof. dr. ing. TUDOR DAN, s-au executat lucrari de amenajare interioare, recompartimentari, finisaje interioare si refacerea instalatiilor electrice.

           La nivelul etajului, cladirea s-a extins in partea de vest , prin transformarea unei terase in spatial interior.

          In anul 2010, prin Hotararea nr. 1215 - decembrie 2010 a Guvernului Romaniei, cladirea si terenul au fost transferate la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar prin actul administrative nr. 61-13.01.2011 emis de Guvernul Romaniei, au fost transferate EPISCOPIEI SEVERINULUI SI STREHAIEI .

 

Descrierea amplasamentului.

 

   «  Casa Bibicescu »este situata in centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, in vecinatatea Parcului Central, pe stada I.G.Bibicescu nr.6, foarte aproape de Palatul Administrativ( Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria si Consiliul Local ) Palatul Cultural «  Teodor Costescu » si alte cladiri monumente de arhitectura respective: sediul Bancii Comerciale, «  Libraria Maldarescu ».

INTEMEIERE

 Ca urmare a Adresei nr. 959/2003, trimisa de Arhiepiscopia Craiovei, luându-se act de dorinta clerului si credinciosilor din judetul Mehedinti privind restaurarea existentei istorice a vechilor eparhii (Mitropolia Severinului si Episcopia Strehaiei), pentru motive de ordin misionar, pastoral, administrativ, bisericesc, cultural, istoric si geografic, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta de lucru din 4-5 martie 2003 a aprobat cererea de înfiintare a Episcopiei Severinului si Strehaiei cu resedinta în municipiul Drobeta-Turnu Severin, ca sufragana a Mitropoliei Olteniei, cu jurisdictie asupra judetului Mehedinti, prin desprinderea acesteia din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

       În ceea ce priveste înscrierea în dipticele general al Bisericii Ortodoxe Române a noii episcopii, s-a stabilit ca locul acesteia sa fie dupa Episcopia Maramuresului si Satmarului si înainte de Episcopia Sloboziei si Calarasilor. Hotarârea Sfântului Sinod a fost ratificata de Adunarea Nationala Bisericeasca în sedinta de lucru din data de 6 martie 2003.

       La 9 octombrie 2003, au avut loc alegeri în cele zece circumscriptii electorale organizate în judetul Mehedinti pentru membrii clerici si mireni, delegati în Adunarea Eparhiala a noii episcopii. În cadrul primei sedinte a noii Adunari Eparhiale, din data de 23 octombrie, sub prezidul Înalt Prea Sfintitului Teofan, Mitropolitul Olteniei, s-au format cele patru comisii: bisericeasca, culturala, economica si de organizare si validare; Biroul Adunarii Eparhiale. Tot în cadrul sedintei au fost alesi si cei trei reprezentanti (un cleric si doi mireni) în Adunarea Nationala Bisericeasca, precum si membrii Consiliului si Consistoriului Eparhial.

        La 12 decembrie 2003, sub presedintia Î.P.S. Mitropolit Teofan, Loctiitor de Episcop al Episcopiei Severinului si Strehaiei, a avut loc sedinta de constituire a Consiliului Eparhial al noii eparhii.

        La 11 februarie 2004, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca episcop pe Prea Sfintitul Nicodim Nicolaescu. Instalarea Prea Sfintiei Sale a avut loc în ziua de 25 aprilie 2004, la Catedrala episcopala din Drobeta-Turnu Severin. Alegerea Prea Sfintiei Sale a fost recunoscuta de autoritatile statului român prin decretul nr. 265 din 22 aprilie 2004, publicat în Monitorul Oficial din data de 23 aprilie 2004.

 
Bijuterii Deosebite

Ultima actualizare: 01.04.2016
» Lista completă